Omgevingsvergunning
Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of pand heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Heeft u een idee of wens over werkzaamheden om of aan uw huis of pand? Of wilt u een groter plan realiseren? Dan komt u in veel gevallen in gesprek met de gemeente.
Als u de stappen van 'een plan indienen bij de gemeente' doorloopt, leest u hoe u een plan indient bij de gemeente en wat u hiervoor nodig heeft.
Doe de vergunningscheck op Omgevingsloket online.
Voor de volgende activiteiten kunt u een omgevingsvergunning nodig hebben:
- bouwen, verbouwen of slopen van een bouwwerk (zoals een huis);
- slopen van een bouwwerk in beschermd stads- of dorpsgezicht;
- veranderen van een gemeentelijk of provinciaal monument, of het verbouwen of slopen van een monument;
- aanleggen van een weg;
- maken van een uitweg (of uitrit) op de gemeentelijke of provinciale weg;
- aanbrengen van een alarminstallatie aan een onroerende zaak (zoals een fabriek, kantoor of huis);
- maken en aanbrengen van handelsreclame (zoals een reclamebord) of dit als eigenaar toestaan;
- kappen van een boom of houtopstand.
In de gemeentelijke (of provinciale) verordening zijn soms nog andere activiteiten genoemd, waarvoor u een omgevingsvergunning moet aanvragen
Gaat uw melding of vergunningaanvraag over milieuactiviteiten? Daarvoor kunt u terecht bij de Omgevingsdienst regio Utrecht. Het kan hierbij onder meer gaan om het slopen van een bouwwerk waar asbest in zit, maar ook om het starten of wijzigen van bedrijfsactiviteiten.
- Voor reguliere aanvragen neemt de gemeente binnen 8 weken een besluit en kan dit, eenmalig, met 6 weken verlengen.
- Voor complexe aanvragen geldt een beslistermijn van 26 weken. Ook deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden.
Aanvragen met een reguliere procedure
Is de beslissing op een aanvraag genomen en bent u het niet eens met de beslissing op uw vergunningsaanvraag? Of op de vergunningsaanvraag gericht aan een ander (bijvoorbeeld van uw buurman) en heeft u belang bij de beslissing? Dan kunt u (als u wordt aangemerkt als belanghebbende) bezwaar indienen bij de gemeente. Doe dit binnen 6 weken na de bekendmaking van de genomen beslissing aan de aanvrager. De bekendmakingen van de genomen beslissing op de aanvraag vindt u via de website van Overheid.nl of op onze website. In de bekendmaking ziet u hoe u een bezwaar kunt indienen.
Als de beslissing op de aanvraag is genomen, mag de bouw of sloop in de meeste gevallen starten of mogen de activiteiten in de meeste gevallen meteen worden uitgevoerd, ook als u bezwaar heeft gemaakt. Wilt u dit voorkomen of kunt u niet wachten? Dan kunt u de rechter vragen om een voorlopige beslissing te nemen. Dit heet het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening. Dit kan schriftelijk of online.
- Het schriftelijke verzoek stuurt u, samen met een kopie van uw bezwaarschrift, naar de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.
- Bij het online doen van uw verzoek, kiest u voor “voorlopig oordeel bij spoed”.
Voor meer informatie kunt u bellen met het Rechtspraak Servicecentrum. Dit kan via het telefoonnummer 088 361 6161. U moet voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening een bedrag aan de rechtbank betalen.
Aanvragen met een uitgebreide procedure
Bij aanvragen met een uitgebreide procedure legt de gemeente eerst een ontwerpbesluit van de omgevingsvergunning ter inzage. Binnen 6 weken nadat dit ontwerpbesluit ter inzage is gelegd, kan iedereen zijn of haar mening hierover geven. Dit noemen we een zienswijze. In uw zienswijze legt u uit waarom u het niet eens bent met de beslissing. Nadat er een definitief besluit is genomen kunnen alleen belanghebbenden binnen 6 weken in beroep gaan bij de rechtbank. Er kunnen meerdere belanghebbenden zijn die bij de rechtbank in beroep gaan.
Als de beslissing op de aanvraag met een uitgebreide procedure is genomen, mag de bouw of sloop in de meeste gevallen starten of mogen de activiteiten in de meeste gevallen meteen worden uitgevoerd, ook als u beroep heeft ingesteld. Wilt u dit voorkomen of kunt u niet wachten? Dan kunt u de rechter vragen om een voorlopige beslissing te nemen. Dit heet het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening. Dit kan schriftelijk of online.
- Het schriftelijke verzoek stuurt u, samen met een kopie van uw beroepschrift, naar de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.
- Bij het online doen van uw verzoek, kiest u voor “voorlopig oordeel bij spoed”.
Voor meer informatie kunt u bellen met het Rechtspraak Servicecentrum. Dit kan via het telefoonnummer 088 361 6161. U moet voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening een bedrag aan de rechtbank betalen.
De kosten voor de omgevingsvergunning staan in onze Legesverordening.
We helpen u zo goed mogelijk op weg om de introductie van de Omgevingswet en alles dat hiermee samenhangt zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo ook voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Kunt u iets niet vinden, is iets onduidelijk of heeft u vragen? Neemt u dan contact met ons op via bouw@montfoort.nl of telefoonnummer 0348 476 400.