Klimaatadaptatie
Op weg naar een klimaatbestendige gemeente in 2050. Hoe kunnen we beter omgaan met veranderingen in het klimaat?
Het klimaat verandert
De aarde warmt op. Dit komt door de toenemende uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide en methaan. Hierdoor verandert het klimaat; regenbuien worden steeds heviger, zomerse dager heter en perioden van droogte langer. Dit heeft ook gevolgen voor onze directe omgeving en kan hinder, schade en zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan hitte in huis en in de tuin, ondergelopen kelders, verdorde beplanting en water wat op straat blijft staan of zelfs huizen binnenloopt.
Wat kunnen we doen?
Gelukkig kunnen we de gevolgen van klimaatverandering beperken. Dit kunnen we op twee manieren doen:
- Minder uitstoot: zorgen dat we minder CO2 en andere broeikasgassen uitstoten. Zo zorgen we voor minder vervuiling. Dit kan door over te stappen op schonere vormen van energie zoals zonne- en windenergie. Dit noemen we klimaatmitigatie.
- Aanpassen aan veranderingen: we passen onze omgeving en ons gedrag aan om beter met de gevolgen van klimaatverandering om te kunnen gaan. Dit noemen we klimaatadaptatie. Landelijk gebeurt dit bijvoorbeeld door dijken te verstevigen en rivieren te verbreden. In onze gemeente passen we bijvoorbeeld de riolering aan en zorgen we voor meer bomen en groen.
Hoe gaan we dit doen?
Hoe houden we droge voeten bij hevige wateroverlast? Klimaatmitigatie en klimaatadaptatie zijn allebei belangrijk. We willen zoveel mogelijk doen om onze directe leefomgeving tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen. Daarom stellen we een plan op dat beschrijft hoe we ons voorbereiden op klimaatverandering. Dit noemen we een lokale adaptatie strategie (LAS).
Wat doen we al?
Op verschillende (beleids)terreinen werken we al aan klimaatbestendigheid. Zo brengen we een gescheiden rioolstelsel aan wanneer riolering wordt vervangen, zoals we bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Hofstraat in de binnenstad hebben gedaan. Bij de aanleg van nieuwe parkeervakken gebruiken we waterdoorlatende bestrating. Hierdoor kan regenwater gemakkelijker in de ondergrond wegzakken. Dit hebben we bijvoorbeeld toegepast bij de parkeerplaatsen aan de Joop Westerweelstraat en bij het nieuwe Kindcentrum. Daarnaast hebben we ook een lokaal hitteplan opgesteld en nieuwbouwwijken (zoals De Bleek) richten we direct klimaatbestendig in, met waterbergingen en veel groen tegen de hitte.
Hoe denkt u over klimaatadaptatie? Vul de enquête in.
In de komende periode vertellen we u graag meer over onze plannen. Maar we willen ook graag uw mening horen. Wat merkt u van klimaatverandering, welke oplossingen zijn volgens u nodig en wat kunnen we er samen aan doen? Deze vragen hebben we verwerkt in een enquête. We waarderen het als u mee wilt doen! Als dank voor uw medewerking maakt u kans op een mooie beloning.