Onderzoek schone elektriciteit en financiële opbrengsten

Wat vind jij belangrijk als het over schone elektriciteit en financiële opbrengsten gaat? De gemeente laat dit onderzoeken.

Gemeente Montfoort heeft twee belangrijke duurzaamheidsdoelen gesteld voor de opwek van schone elektriciteit. In 2030 willen we 50% van alle benodigde elektriciteit zelf opwekken, en in 2040 willen we zelfs 100% zelfvoorzienend zijn. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid om energie-onafhankelijk te worden en dragen we bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Dit kan met zonne-energie, maar mogelijk hebben we in de toekomst ook windturbines nodig om deze doelen te bereiken. Maar misschien behalen we de doelstellingen niet alleen met zon-op-dak en zonnevelden. Ook door ontwikkelingen in de provincie bestaat de kans dat windenergie in de toekomst misschien een rol gaat spelen om de doelen te behalen. Daar wil de gemeente zich niet door laten overvallen, maar op voorbereiden.

Waarom onderzoek?

Windturbines hebben een impact op de leefomgeving. In 2021 heeft de gemeenteraad een toets- en afwegingskader voor grootschalige opwek van duurzame elektriciteit vastgesteld. Als onderdeel hiervan heeft participatie plaatsgevonden. Waar we toen niet naar gekeken hebben, zijn de financiële voordelen die het op kan leveren. Daar kunnen zowel huishoudens als de hele gemeente van profiteren. Dit heet financiële participatie.

Hoe pakken we dit aan?

Gemeente heeft bureau EMMA gevraagd als onafhankelijke partij, om via participatie- onderzoeken te kijken wat de gedachtes en meningen zijn die leven binnen de gemeente over dit onderwerp. Zij organiseren in december 2024 en begin 2025 verschillende activiteiten om hiervan een beeld te krijgen. Daarna leveren zij hierover een onderzoeksrapport op.

Jouw mening over financiële opbrengsten

Er is afgesproken dat bij duurzame elektriciteitsprojecten 50% van de opbrengsten voor de gemeenschap is. De gemeente wil graag weten hoe jij daarover denkt. Als er windturbines komen, wat zijn dan belangrijke voorwaarden voor de verdeling van de opbrengsten? Hoe moeten inwoners kunnen meedoen? Wat zou er met die opbrengsten moeten gebeuren? En hoe denken inwoners over windenergie, wanneer dit financieel iets oplevert? Door dit te onderzoeken kan de gemeente zich beter voorbereiden op het moment dat er keuzes rondom windenergie gemaakt moeten worden.

Onderdelen participatie-aanpak

Op het programma staan de volgende vier onderdelen:

  • Straatgesprekken: Geld verdienen met windkracht? De medewerkers van bureau EMMA gaan op zoek naar jouw mening. Welke ideeën leven er bij jou over geld verdienden aan windenergie? Zou je eraan willen meedoen? En wat is je idee over het verdelen van de inkomsten uit een windmolen? We laten je de opties zien aan de hand van een spel, en horen graag jouw mening en ideeën. Op dinsdag 10 december van 9.30 tot 12.30 uur stonden ze bij de weekmarkt in Montfoort. Op woensdag 18 december stonden ze van 9.30 tot 12.30 uur in Linschoten bij de supermarkt.
  • Interactieve informatieavond: Geld verdienen met windkracht? Op donderdagavond 23 januari vond een interactieve informatiebijeenkomst plaats in ’t Kruispunt in Linschoten. Daarin wilden we graag van jou horen hoe je denkt over de financiële opbrengsten van windenergie. Maar wat is er eigenlijk allemaal mogelijk? Daarvoor heeft een deskundige laten zien wat er kan en vertelt over haar ervaring uit de praktijk. Vervolgens gingen de deelenemers in kleine groepjes uiteen, om te vertellen welke ideeën er leven en wat belangrijk is. Bureau EMMA begeleidde dit, en maakt en verslag voor het onderzoek.
  • Op donderdag 20 februari organiseren we eenzelfde avond als op 23 januari, maar dan in het Huis van Montfoort.

    Tijdens deze avond bespreken we de mogelijkheden die er zijn en gaan hierover met u in gesprek. Waar hebben we het dan over? Er zijn verschillende mogelijkheden voor beheer, zeggenschap en opbrengsten bij windmolens. Wat vind je hierin belangrijk? En wie moeten profiteren van de opbrengsten? Ook is er ruimte om vragen te stellen over de plannen van de provincie Utrecht.

    Je bent van harte welkom op deze interactieve informatieavond op donderdag 20 februari in het Huis van Montfoort. De inloop start vanaf 18:30 uur. Het programma is van 19:00 tot ongeveer 21:15 uur. Kom je ook? Stuur dan een email naar montfoort@emma.nl.

  • Vragenlijst over Geld verdienen met windkracht? Lukt het je niet om naar een interactieve informatieavond te komen? En wil je wel meedenken? Vul dan hier de vragenlijst in. Je kan de vragenlijst invullen tot 4 maart 2025. Hartelijk dank alvast voor je medewerking.

  • Gesprekken met grondeigenaren; Windturbines komen meestal niet op grond van de gemeente, maar op dat van particulieren of agrarische bedrijven. Zij hebben daarom een bijzondere plek in het verhaal van windenergie en de financiële opbrengsten ervan. We vragen het grondeigenaren in individuele gesprekken.

Waarom jouw ideeën belangrijk zijn

De uitkomsten van deze bijeenkomsten helpen de gemeente om beter geïnformeerde keuzes te maken over de mogelijke opwek van windenergie. Zo werken we samen aan een toekomst van Montfoort en Linschoten, waarin een gezonde leefomgeving en toekomstbestendigheid centraal staan.