HDSR heeft subsidie voor agrariërs die zich voorbereiden op klimaatverandering

Vanaf 2 september 2024 kunnen agrariërs de aanvraag voor deze subsidie indienen. De aanvragen worden op binnenkomst beoordeeld en toegekend.

Om beter voorbereid te zijn op droogte en wateroverlast, gaat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de subsidieregeling Regionaal Partnerschap voor Water en Bodem uitbreiden. Naast subsidie voor agrariërs die investeren in waterkwaliteitsmaatregelen is er vanaf 2 september ook subsidie voor agrariërs die zich voorbereiden op klimaatverandering. Er is dit jaar € 75.000 beschikbaar.

Subsidieregeling Regionaal Partnerschap voor Water en Bodem

De agrarische sector staat de komende jaren voor grote opgaven op het gebied van water en bodem. In deze veranderende wereld helpt het waterschap agrariërs met subsidies. Zo werken ze samen aan voldoende schoon water en een klimaatbestendige en duurzame bedrijfsvoering. Hoogheemraad Gijs Stigter: ‘Het is belangrijk dat we ons goed voorbereiden op extreem weer. Daarom helpen we agrariërs met subsidies en een overzicht aan maatregelen. Met de verbreding van onze regeling kunnen zij nu ook geld krijgen voor maatregelen die helpen om beter om te gaan met veranderingen in het klimaat.’

Subsidie voor klimaatadaptatiemaatregelen

Het gaat om waterbesparende maatregelen, die eraan bijdragen dat bij langdurige droogte agrariërs minder water onttrekken uit het watersysteem. Ook is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor maatregelen om water vast te houden en de bodem te verbeteren. Deze maatregelen dragen eraan bij dat bij droogte het regenwater lokaal in de bodem zakt en bij hevige regenbuien wateroverlast verderop (benedenstrooms) wordt voorkomen. Een stuw is een voorbeeld van een maatregel waarmee agrariërs zelf water kunnen reguleren. Ze hebben invloed op de waterstand door de stuw open of dicht te zetten.

In elk gebied zijn watermakelaars die de agrariërs helpen bij het voorbereiden van de aanvraag, die vanaf 2 september kan worden ingediend via www.hdsr.nl/agrariers. Er is dit jaar € 75.000 beschikbaar voor subsidiemaatregelen voor klimaatadaptatie. De aanvragen worden op binnenkomst beoordeeld en toegekend. Indien het budget op is, sluit de regeling. Dit vermelden ze op de website en ze nemen contact op met de watermakelaars.

Het hele nieuwsbericht leest u op de website van HDSR.