Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van Hartskamp
Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 7 januari 2025 sprak burgemeester Petra van Hartskamp de aanwezige inwoners, bestuurders, ondernemers en andere aanwezigen toe in het ‘t Kruispunt in Linschoten. Hier leest u haar toespraak.
Tekst kan afwijken van het gesproken woord.
Goedenavond dames en heren,
Wat fijn dat u hier bent om samen met ons in het Kruispunt te proosten op het nieuwe jaar. Namens het gemeentebestuur heet ik u allemaal van harte welkom. Een bijzonder welkom aan onze nieuwe inwoners uit onze gemeente. Ik hoop dat u zich snel helemaal thuis zult voelen.
Voordat we met elkaar het glas heffen, kijk ik graag samen met u terug op het jaar dat is geweest en vooruit naar het jaar dat voor ons ligt.
Ik zou u vanavond willen meegeven dat we in roerige tijden leven waarin we voor veel uitdagingen staan.
Dat het belangrijk is om weerbaar te zijn en vooruit te denken, want het is denkbaar dat de overheid ook niet alles kan oplossen.
Dat het gemeentebestuur en de medewerkers er voor u willen zijn, maar dat wij het alleen samen met u kunnen doen. Dat het belangrijk is om elkaar niet kwijt te raken en er voor elkaar te zijn.
Dat er gelukkig in onze gemeente veel mooie mensen, veel saamhorigheid en mooie initiatieven zijn. Dat geeft hoop. We leven in een mooie gemeente met een rijke historie. We hebben zoveel om trots op te zijn.
Laten we ons realiseren dat we enorm bevoorrecht zijn om te mogen leven in vrijheid en in een democratie. Dit moeten we met elkaar blijven koesteren en vieren.
Ik weet niet hoe u het afgelopen jaar hebt ervaren, maar ik vond het best ingewikkeld. En dat vind ik het nog steeds.
Er zijn zoveel uitdagingen waar we met elkaar voor staan in Nederland. Denk maar aan de noodzakelijke energietransitie, de stikstofproblematiek die onzekerheid voor onze boeren betekent en grote gevolgen kan hebben voor geplande woningbouw.
Maar ook hoe zorgen wij ervoor dat iedereen kan meedoen in onze samenleving.
Zo veel meningen. Zoveel demonstraties waarvan sommige demonstraties meer te maken leken te hebben met het opzettelijk willen verstoren van de openbare orde en minder met de zo belangrijke vrijheid van meningsuiting. Standpunten verharden, je bent voor of tegen, de nuance en de mildheid zijn soms ver te zoeken. Mensen trekken zich steeds meer terug in hun eigen bubbel met gelijkgestemden.
Ook het politieke klimaat is instabiel en niet alleen in Nederland maar ook in de landen om ons heen. We voelen digitale dreiging en er wordt opgeroepen om vooral vooruit te denken. Om meer weerbaar te zijn voor in het geval dat alles uitvalt door bijvoorbeeld aanvallen op het stroomnetwerk. We moeten er vanaf dat de overheid altijd alles kan oplossen.
Dit raakt ons allemaal en hoe ga je daar mee om en hoe zorg je ervoor dat we elkaar niet kwijtraken?
Gisteren zijn wij het jaar gestart met een nieuwjaarsontbijt voor onze medewerkers. In mijn toespraak voor de medewerkers heb ik dit ook benoemd. Als gemeente zijn wij de eerste overheid en is hun rol en inzet betekenisvoller dan ooit.
Zij realiseren zich dat ook en hoe gaaf is het dat het hen alleen maar meer inspireert om zaken voor elkaar te krijgen. En dat is best moeilijk met alle tegenstrijdige informatie uit diverse overheidslagen. We prijzen ons heel rijk met een fijn team van medewerkers, die het afgelopen jaar keihard en met veel betrokkenheid gewerkt hebben om de dienstverlening te vergroten en projecten te realiseren.
Projecten
Een van de grote uitdagingen waar we voor staan is natuurlijk het tekort aan woningen. We zetten alles in om onze jongeren een plek te geven en ook andere doelgroepen een passende woning aan te bieden.
Ik geef u graag een laatste update van een aantal lopende projecten:
Linschoten
Voor de woningbouw op locatie Park Rapijnen is het bestemmingsplan vastgesteld. Helaas is er tegen het bestemmingsplan beroep ingesteld bij de Raad van State en wachten we op de zitting. Er is al wel gestart met voorbereidende werkzaamheden zoals voorbelasten van de grond.
Op de voormalige locatie van De Goederen aan de Laan van Overvliet in Linschoten wordt met de eigenaar gewerkt aan een stedenbouwkundige verkenning voor de inbreiding van 120 tot maximaal 140 woningen.
In Montfoort
Het bestemmingsplan van de Bleek fase 1 is vastgesteld door de gemeenteraad eind 2023. We hadden graag gezien dat de eerste woningen nog in 2024 in de verkoop zouden komen. Dat is nog niet het geval, omdat ook hier beroep is ingesteld tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State. We verwachten nu met de eerste werkzaamheden te kunnen starten in het tweede kwartaal dit jaar.
Naast deze permanente woningbouw zijn we bezig om op de Bleek fase 2 versneld flexibele woningen te realiseren. Deze flexwoningen, die voor wat betreft kwaliteit niet onderdoen voor permanente woningen, zijn bedoeld om onder andere onze jongeren en statushouders een thuis te kunnen geven.
Verder zijn wij voornemens de opvanglocaties voor Oekraïners aan IJsselveld en aan de Van Rietlaan te verbeteren. We zien dat de opvang langduriger is dan verwacht en dat vraagt herhuisvesting en aanpassing.
Uitdagingen samen aangaan
Als gemeentebestuur willen we ruimte en vertrouwen geven aan onze inwoners. Ruimte om een mening te geven.
Vorig jaar was er veel onrust over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.
Het raadsvoorstel dat in de gemeenteraad werd besproken, ging over hoe we willen omgaan met de opvang van vluchtelingen. Het ging niet over een concrete locatie, maar over de randvoorwaarden en hoe wij de inwoners daarbij het beste kunnen betrekken.
Een onderwerp waar we als gemeente over hebben na te denken, vanuit een maatschappelijke verantwoordelijke en vanuit een wettelijke taak.
Het onderwerp “opvang van vluchtelingen” riep gevoelens van boosheid en angst op. Er werd geprotesteerd tegen de komst van een eventueel asielzoekerscentrum. En een groep inwoners overhandigde een petitie aan het gemeentebestuur.
Uit de gesprekken die ik vooraf en nadien met een aantal betrokkenen hebben gevoerd, bleek dat ze zich niet altijd gehoord voelen en ook dat het onduidelijk was wat er precies was besloten door de gemeenteraad.
Dat is nu juist wat we niet willen. Communicatie en nabijheid van bestuur, uitleggen waar wij voor staan is zo belangrijk. Dit kan beter en daar gaan wij ons uiterste best voor doen.
Het vraagt van ons elke dag weer een actieve houding, waarin we elkaar en elkaars mening respecteren, naar elkaar luisteren en blijven zoeken naar verbinding.
Verbinding
Graag noem ik u een paar mooie gezamenlijke initiatieven waarin de samenwerking centraal stond.
Zo zijn in samenwerking tussen de gemeente en de leden van koersgroep Recreatie en Toerisme, de fotoborden met de historische foto’s tot stand gekomen. Ook is er nauw samengewerkt met de eigenaren van de panden waarop de borden zijn geplaatst. Elke foto vertelt zijn eigen verhaal en geeft een blik naar het verleden en het heden.
Historisch gezien is het natuurlijk ook fantastisch dat het brugwachtershuisje gerenoveerd is en weer terug op zijn oude plek aan de Hollandsche IJssel staat. Dank aan alle vrijwilligers, lokale bedrijven en stichting Hugo Kotestein die zich hier enorm voor hebben ingezet.
Unieke zwaardvondst
Veel over onze historie weten we al, maar we leren en ontdekken ook nog steeds. Hoe spectaculair was het om 1000 jaar geschiedenis boven water te krijgen met in 2024 de vondst van een zwaard. Het zwaard van Linschoten. Een ware parel!
Bij beschoeiingswerkzaamheden aan de Korte Linschoten kwam het zwaard uit de vroege 11de eeuw letterlijk boven water. Dit 1000 jaar oude zwaard, waar we samen met het Landgoed Linschoten gezamenlijk eigenaar van zijn, biedt ons een fascinerende kijk in de Middeleeuwen.
Lief en Leed
Vorig jaar hebben we in onze gemeente helaas te maken gehad met twee heftige branden.
In juli heeft midden in de nacht een grote brand de fietsenwinkel in de Hoogstraat in Montfoort volledig vernield.
Eind oktober werden we ’s middags opgeschrikt door een zeer grote brand bij een coatingbedrijf aan de Krekenburg. Tot in de wijde omtrek waren rookpluimen te zien. Een van de hallen is volledig verwoest.
Allemaal heftige en verdrietige gebeurtenissen, vooral voor de eigenaren en de medewerkers van het bedrijf.
Grote dank aan de brandweer en andere hulpverleners is hier op zijn plaats, zij waren in grote getale snel en vakkundig ter plaatse waren. Dat geldt ook voor omwonenden en bedrijven die een helpende hand boden of een tijdige melding maakten bij de politie en brandweer.
Dank jullie wel!
Zoveel mooie mensen en juist in roerige tijden is het belangrijk om na te gaan wat je zelf kunt doen.
Onderscheidingen
Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier een aantal van deze mooie mensen mogen onderscheiden:
Bij bijzondere gelegenheid mocht ik, begin januari vorig jaar, een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan de heer Ad Spruit.
Afgelopen maand mocht ik bij bijzondere gelegenheid mevrouw Schütz-Maathuis onderscheiden.
Tijdens de lintjesregen eind april zijn koninklijk onderscheiden:
De heren:
Kemp
Van den Haselkamp,
Van Kats
Van Schaik
Verhoef
en
Van Vliet
Ereburgers
Eerder in die maand april mocht ik de heren Arie Belo en Bonne René van Ringelesteijn benoemen tot ereburger, vanwege onder andere hun onmiskenbaar belangrijke rol voor de brandweerpost Linschoten.
Nogmaals allen van harte gefeliciteerd!
En wat dacht u overigens van onze jongeren die op jonge leeftijd al zich voor anderen inzetten. Zij verdienen het ook om in het zonnetje gezet te worden. Ik mag dan ook namens het gemeentebestuur vandaag ook twee jongerenlintjes uitreiken.
Lieve mensen ik ga bijna afronden maar had nog zo veel meer willen noemen.
Ik herhaal graag dat ondanks roerige tijden en zorgen er veel saamhorigheid en mooie initiatieven in onze gemeente zijn. Dat we bevoorrecht zijn om te mogen wonen in een prachtige gemeente met een rijke historie. Om in vrijheid te mogen leven in een democratie.
Dit moeten we met elkaar blijven koesteren en vieren en dat willen we dit jaar ook doen.
80 jaar Vrijheid
Zo vieren wij op 5 mei dat het 80 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Deze mijlpaal is een moment om stil te staan bij de offers die zijn gebracht om onze vrijheid te herstellen en om te beseffen hoe waardevol vrijheid is in het dagelijks leven.
Ons 4 en 5 mei comité werkt aan een prachtig programma voor deze dag.
Stichtse landbrief
Op 17 mei vieren we een bijzonder moment in onze gemeente: het begin van de democratie én het 650-jarig bestaan van ons prachtige Oude Stadhuis. We staan stil bij de Stichtse Landbrief, een historisch document dat 650 jaar geleden de macht verdeelde tussen geestelijkheid, edelen en burgers. Dit document, medeondertekend door onze gemeente, was een grote stap richting democratie. Voor Montfoort was dit extra speciaal, omdat onze stad toen ook haar stadhuis kreeg, een blijvend symbool van vrijheid en rechtvaardigheid. Deze rijke geschiedenis moeten we koesteren en laten we vooral trots zijn op onze stad, die toen al een belangrijke rol speelde. Een comité van enthousiaste inwoners is druk bezig om voor deze dag een mooi programma in elkaar te zetten. Zet 17 mei dus alvast in uw agenda.
Dames en heren, dank voor al uw inzet en betrokkenheid en ik hoop dat wij ook in 2025 weer op elkaar mogen rekenen. Maar voordat we een toost uitbrengen wil ik nog graag uw aandacht voor twee jonge kanjers uit onze gemeente.
Zoals aangekondigd mag ik vandaag het Jongerenlintje uitreiken.
Jongeren tussen de 4 en 18 jaar verdienen het om voor hun belangeloze inzet in het zonnetje gezet te worden en dat is precies de reden waarom onze gemeenteraad als blijk van waardering besloten heeft om jaarlijks het Jongerenlintje uit te reiken.