Openbare laadpalen

Een openbare laadpaal vraagt u aan bij de gemeente.

De gemeente is blij met het toenemende aantal inwoners dat kiest voor elektrisch rijden. Het verkeer is namelijk een van de grootste oorzaken van luchtvervuiling.

Openbare laadpaal

Er is een overzichtskaart met alle laadpalen in Montfoort en Linschoten. Iedereen met een elektrische auto kan gebruikmaken van de openbare laadpalen. Ook mensen die niet in onze gemeente wonen of werken. Bij een openbare laadpaal betaalt u met een laadpas. Deze zijn verkrijgbaar bij verschillende commerciële aanbieders en kunt u overal in Nederland gebruiken. 

U mag bij een laadpaal geparkeerd staan zolang uw auto aan het opladen is. In onze gemeente staan laadpalen van MRA-Elektrisch en Allegro. Aan het opladen zitten kosten verbonden. Meer informatie hierover vind u op de website van MRA-Elektrisch en op de website van Allego.

Is uw accu vol? Verplaats uw auto dan zodat een volgende elektrisch rijder gebruik kan maken van de laadpaal. Auto's die hier niet aan voldoen riskeren een boete van 90 euro plus 9 euro administratiekosten. Heeft u geen elektrische auto dan mag u uiteraard niet bij de laadpalen parkeren.

Zijn er meerdere mensen in uw buurt die gebruik willen maken van één laadpaal? U kunt dan overwegen om met elkaar een whatsapp-groep te starten en de laadmomenten met elkaar af te stemmen.

Openbare laadpaal aanvragen

Voorwaarden
  • U woont of werkt in Montfoort of Linschoten.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein.
  • Er is binnen 250 meter loopafstand geen laadpaal waar u gebruik van kunt maken.
  • U bezit een elektrische auto (volledig of hybride met een stekker, 4-wielig) of u heeft een aankoop/leasecontract. Zodra u een auto heeft besteld kunt u dus al een aanvraag indienen. Zolang u het koop- of leasecontract maar kunt overleggen.
  • Uw elektrische of hybride auto heeft een actieradius van ten minste 50 kilometer óf 9kWh accucapaciteit.
  • Voor het bepalen van de locatie kijkt de gemeente ook naar bijvoorbeeld vindbaarheid, parkeerdruk, doorgang ander verkeer, belemmeringen in verband met ander straatmeubilair en (openbaar) groen en beheer. De locatie wordt strategisch gekozen om zo veel mogelijk mensen te bedienen.
Hoe werkt het? 

Heeft u een elektrische auto, of elektrische motor, maar geen mogelijkheid deze op te laden bij uw eigen woning? U kunt bij de gemeente een verzoek indienen voor een openbare laadpaal.

  • Doe via de MRAE een aanvraag voor een laadpaal bij u in de buurt. Let op! In mei neemt de nieuwe gemeenteraad een besluit over de samenwerking met MRAE. U kunt al wel een verzoek indienen voor een openbare laadpaal bij u in de buurt, maar deze wordt pas in behandeling genomen na het besluit van de gemeenteraad.
  • De laadpaal die u aanvraagt is niet een ‘eigen’ laadpaal. De laadpaal is altijd voor iedereen met een elektrische auto te gebruiken.
Kosten

Er zijn voor u geen kosten verbonden aan de aanvraag en aanleg van een laadpaal bij u in de buurt.

Termijn

De doorlooptijd is ongeveer 9 maanden. Samen met de aanbieders van de laadpalen doen we er alles aan om de aangevraagde laadpalen zo snel mogelijk te realiseren. Hierbij zijn we altijd gebonden aan de juridische procedures (inzage, bezwaar en beroep) en de daarbij horende termijnen.

Schade of storing melden

Rijdt of ziet u schade aan de laadpaal, geef dit dan zo snel mogelijk aan Allego (het bedrijf achter de laadpalen) door. Bij schade kan interne bekabeling bloot liggen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. 
Allego heeft hiervoor veiligheidsprotocollen opgesteld. Hierbij is het van belang dat Allego zo snel mogelijk op de hoogte is van het incident. 

U kunt contact opnemen met Allego via +31 (0) 88 033 3033. Dit nummer staat ook op de laadpalen vermeld en is altijd beschikbaar.